Piercing Assen


Piercing of oorbellen

Hoewel piercings vaak over het hele lichaam geplaatst worden, bestaan er nog weleens misverstanden wat nu exact het verschil is tussen een piercing in het oor of een oorbel.

Een oorbel is een sieraad dan wordt gebruik bij gaatjes die niet in het kraakbeen zitten. Deze worden bij een juwelier gezet in het ‘lelletje’. Dit lelletje wordt ook wel ‘lobe’ genoemd. Hierdoor zou je het al kunnen aan onderscheiden.

Op het moment dat er een gaatje in het kraakbeen komt, noemen we het een piercing. Dit omdat het kraakbeen ‘gepiercet’ dient te worden (geschoten kraakbeen piercings zijn verboden).

 

Het belangrijkste verschil tussen een oorbel en een piercing is de dikte (draaddikte) van de sieraden. Een piercing heeft daarin tegen altijd een (afschroefbaar) balletje (bij een rechte barbell). Ook kan een piercing een (open)ringetje zijn.

Een oorbel heeft veelal een draaddikte van 0.8 mm terwijl een piercing een draaddikte van 1.2 mm of soms 1.6 mm heeft.

 

Piercings kunnen op alle plekken in de oren gebruikt worden. Ook een lobe kan worden versierd met een Piercing. Je kunt er dus voor kiezen om een oorbel te vervangen voor een piercing omdat je hierdoor minder snel het achterkantje in je hoofd prikt bij bijvoorbeeld het slapen.

Mag ik een piercing?

Voordat je een piercing neemt is het handig om te weten of je er überhaupt een mag laten zetten. Je leeftijd en gezondheid zijn hiervoor twee criteria.

 

Leeftijd

Als je jong bent kun je niet zomaar een piercingshop binnenlopen en een piercing laten zetten. Volgens de officiële regelgeving mogen er geen piercings gezet worden bij kinderen jonger dan 16 jaar, met uitzondering van oorlelgaatjes. Tussen de 16 en 18 jaar heb je toestemming nodig van je ouders of voogd, en moeten deze aanwezig zijn bij het zetten van de piercing. Genitale piercings en tepelpiercings zijn op deze leeftijd nog verboden.

 

Welke piercing wil ik?

Wanneer is gebleken dat je een piercing mag laten zetten moet je gaan nadenken over wat voor piercing je wilt hebben. Waarschijnlijk heb je al een idee van wat je wilt, maar misschien twijfel je nog. Wil je een piercing in je oor, je navel of ergens anders? Wil je een ringetje of staafje? Als je goed beslagen ten ijs wilt komen is het handig om te weten wat je wilt en wat de mogelijkheden zijn.

Kom geheel vrijblijvend bij ons langs om je te laten informeren!